Alle levensvormen zijn afhankelijk van water. De wateractiviteit geeft de hoeveelheid water aan die biologisch beschikbaar is voor micro-organismen. Het beïnvloedt ook de textuur, smaak, kleur, voedingswaarde en houdbaarheid van een product. Elke soort micro-organisme (bacteriën, gist, schimmel…) heeft een minimale waarde voor de wateractiviteit waaronder groei niet meer mogelijk is.
De meting van het “vrije” of beschikbare water in een product beïnvloedt de productkwaliteit en de houdbaarheid. Dit is vooral van cruciaal belang in de farmaceutische, voedings- en cosmetica-industrie, die sterk gereglementeerd zijn. Als er te veel water in een product zit, bestaat er een risico op microbiële groei en watermigratie. Dit kan leiden tot klontering, verandering van consistentie of smaak, vermindering van voedingsstoffen of effect op de kwaliteit van het product, alsmede een kortere opslag- en houdbaarheidstermijn.
Met de meting van de wateractiviteit kunnen productie- en conserveringsprocessen worden bewaakt, gecontroleerd en geoptimaliseerd, zodat de fysische, chemische en microbiologische stabiliteit van vochtgevoelige producten wordt gewaarborgd.
Wij bieden een breed scala aan instrumenten voor het meten van de wateractiviteit (aw). Hiertoe behoren handhelds, de laboratoriumanalysator HygroLab met vier verwisselbare sondes, een PC-gebaseerd instrument en de AwTherm met volledige regeling van de monstertemperatuur. Er zijn kleine en grote samplehouders en liners beschikbaar voor alle productsoorten, inclusief dure medicinale vloeistoffen. Een belangrijk voordeel is dat er geen speciale monstervoorbereiding nodig is, waardoor de Rotronic analyzers na een eerste training eenvoudig te gebruiken zijn.